وضعیت:

منتشر شده

به مناسبت روز جهانی آب - دروغی به اسم مصرف زیاد آب

ماجرا از آنجایی شروع شد که با وجود اینکه ما در منزل مصرف آب زیادی نداشتیم (البته به نظر خودم) پیامک می آمد که مصرف ما بسیار بالاتر از حد مجاز است. (البته بدون توجه به تعداد نفرات ساکن در واحد)

لذا با توجه به تبلیغات گسترده جهت کاهش مصرف آب، که مسئولین می گفتند که: «میزان سرانه مصرف آب ایرانی ها 150 لیتر در روز برای هر نفر، و 2 برابر میزان جهانی است.» تصمیم گرفتم تا تحقیقی در مورد استاندارد مصرف آب انجام بدم. شروع کردم و یک بررسی اساسی در مورد سرانه آب مصرفی کشورهای مختلف، استاندارد مصرف آب خانگی انجام دادم و برخلاف تصور به نتایج جالبی رسیدم.

سرانه مصرف آب خانگی کشورهای مختلف جهان

طبق آمارهای رسمی، کشور آمریکا با مصرف میانگین 575 لیتر در روز به ازای هر نفر، پرمصرف ترین کشور جهان و استرالیا با مصرف میانگین 493 لیتر در روز به ازای هر نفر، دومین کشور پر مصرف آب در دنیا محسوب می شود. سایر کشورها نیز با مصرف های کمتر در این نمودار دیده می شوند که پایین ترین مصرف در این نمودار متعلق به 3 کشور قنا، بنگلادش و کنیا با میانگین مصرفی حدود 36 تا 46 لیتر در روز به ازای هر نفر می باشد.

اما نکته مهم این است که حد مصرف استاندارد چه میزان است؟

استاندارد مصرف آب روزانه به ازای هر نفر

مراکز و دانشگاه های زیادی در سرتاسر دنیا بر روی سرانه مصرف آب خانگی کار کرده اند. اما نکته جالبی که وجود دارد این است که تمام این مطالب بر این موضوع تأکید دارند که:

هیچ استانداردی در دنیا برای تعیین میزان مصرف درست وجود ندارد.

علت این موضوع هم در پارامترهای تعیین کننده میزان مصرف نهفته است.

عوامل موثر در تعیین میزان مصرف متعادل

تعداد افراد خانواده

عوامل مختلفی در سرانه مصرف آب روزانه افراد در جامعه تأثیر گذار است. مثلا هرچه خانواده های یک جامعه پر جمعیت تر باشند، سرانه مصرف افراد آن جامعه کاهش می یابد. چرا که برخی مصارف میان افراد خانواده مشترک است. مثلاً با 2 برابر شدن تعداد افراد خانواده، میزان آب مصرفی برای شستشوی لباس 2 برابر نمی شود.

وضع اقتصادی خانواده ها

هرچه وضع معیشتی خانواده ها بهتر باشد و رفاه بیشتری در جامعه باشد، سرانه مصرف آب آن جامعه افزایش می یابد. علت آن نیز استفاده از آب در مصارفی غیر از خوراک و شستشو است. بعنوان مثال، هرچه رفاه بالاتری در جامعه وجود داشته باشد، افراد بیشتری در خانه های خود استخر دارند و یا بیشتر به شستشوی ماشین خود و یا آبیاری باغچه ها می پردازند.

اگر بخواهیم میزان سرانه مصرف خانواده ها را بر اساس وضع معیشتی آنها دسته بندی کنیم، بهترین شیوه چیزی است که در نمودار زیر بر اساس تحقیقی در سال 2021 نشان داده شده است. در این نمودار، محور افقی میانگین تعداد افراد هر خانواده و نمودار عمودی، سرانه مصرف روزانه افراد است. در این نمودار خطوط رنگی نمایانگر موارد زیر هستند:

  • آبی: سطح نهایی مصرف (314 لیتر/روز/نفر)
  • خاکستری: رفع نیازها به خوبی (227 لیتر/روز/نفر)
  • سبز: مصرف قابل قبول جهت رفع نیازهای اصلی (175 لیتر/روز/نفر)
  • قرمز: حداقل میزان مصرف (92 لیتر/روز/نفر)

تنها استاندارد موجود در رابطه با سرانه مصرف روزانه آب

تنها نکاتی که در مورد میزان مصرف آب وجود دارد این است که:

  1. میز
  2. حداقل میزان مصرف مجاز برای داشتن زندگی سالم 92 لیتر به ازای هر نفر در روز است که البته باعث کمبودهایی در زندگی خواهد شد.
  3. میزان مصرف روزانه آب مورد انتظار به ازای هر نفر در کل 175 لیتر در روز است.

چرا که کمتر از این میزان، نشان دهنده کمبود آب سالم برای مصرف روزانه است که باعث ایجاد مشکلات بهداشتی برای اشخاص می شود.

حالا می توانید بر اساس نمودار بالا، سرانه مصرف ایران (150 لیتر) را با مصارف سایر کشورها و عدد 175 لیتر مقایسه کنید.

پس خواهش می کنم اگر تصمیم به ایجاد یک جریان درست مثل صرفه جویی در مصرف آب دارید، از دروغ برای تقویت حرف خود استفاده نکنید. کار درست با ابزارهای غلط انجام نمی پذیرد.